úterý 23. července 2019

Pěstování lanýžů

K pěstování lanýžů je potřeba znát přírodní podmínky, za kterých lanýže rostou a vyhledat přirozená místa pro lanýže vhodná. Aromatické houby lanýže rostou pod kořeny stromů, hlavně pod lískami, lipami, uvedenými duby a topoly. Nejžádanějším našim produktem jsou lanýžové sazenice. Profesionálnímu pěstování lanýžů u nás se zřejmě nikdo nevěnuje. I proto je dostupných seriózních informací o pěstování lanýžů v češtině žalostně málo a ne každý zájemce o pěstování lanýžů vládne cizími jazyky.


Znáte nejdražší potravinu světa?

Ano, lanýže, houby ze známého rodu zvaného Tuber lákají sběrače po celém světě. Umělé pěstování lanýžů bylo dovedeno k dokonalosti v jižní Evropě. Důkladně jsme se seznámili s nejnovějšími poznatky a rozhodli jsme se obnovit zašlou slávu lanýžů u nás. Existuje hned několik druhů lanýžů.


Tím úplně nejdražším je lanýž bílý. Pěstování lanýžů vyžaduje pozemek osázený duby, jejichž kořeny jsou naočkovány výtrusnicemi lanýžů. Až po několika letech se zjistí, zda se „sadba“ s očkováním uchytila. Kolem dubu se vytvoří kruh, v němž je velmi chabá vegetace.


Připouští zároveň, že vysokému zisku budou předcházet velké náklady spojené s dlouhodobým zráním lanýžů.

Lanýže rostou hlavně ve Středomoří – v Itálii, Francii a Španělsku , ale i na chorvatském poloostrově Istrii. Vítejte ve Světě lanýžů , kde zakoupíte velké množství dobrot, týkajících se této skvělé a oblíbené houby ve světě gastronomie. A nejen to - nabízíme i sýry a kvalitní mořské plody. Luxusní skleničku připravíme přímo pro Vás z čerstvých lanýžů , zašleme v dárkovém balení s recepty a osobním poděkováním. Poradenství je samozřejmostí.


Pěstuje se zejména ceněný lanýž černovýtrusý. Aroma lanýžů je velmi silné, připomínající až zatuchlinu nebo petrolej, mnoha lidem je až nepříjemné. Ale všichni, kdo lanýže jedli, se shodnou na tom, jejich chuť se nepodobá ničemu jinému a nedá se také ničím nahradit. Proto se Evropa vrací k jejich pěstování tak, jak tomu bylo v meziválečném období.


Nejčastěji používaným způsobem pěstování je očkováním žaludů a kořenů dubů. Lanýžů je sice několik druhů, které se svými mykorhitickými, půdními a dalšími nároky liší, jejich pěstování je nevyzpytatelné ale vždy. Výsadba lanýžů spočívá ve vysledování a vybíraní přirozených míst vhodných pro lanýže. Ale jelikož máme oba rodiče, kteří dříve nebo později budou potřebovat naši pomoc, hledali jsme místo, které by bylo na dojezd.


Banát jsme oba opakovaně navštívili a velmi se nám líbil. Tak jsme se jednoho únorového dne rozhodli, že se. Lanýžů je známo mnoho druhů, z nichž je většina ceněna jako vynikající kulinářská pochoutka.


Jejich výskyt je velkou vzácností a ne všude se. U konzervovaných celých lanýžů se vždy doporučuje pokrm dochutit lanýžovým olejem, protože po konzervaci se aroma lanýžů snižuje. Bílý lanýž se nejčastěji používá za syrova, nakrájený na tenké plátky přímo na hotový pokrm.

Jak na pěstování lanýžů Na možnost pěstovat lanýže v našich podmínkách, upozorňovali mykologové už před sto lety. Portaro - Webový katalog knihovny. Z obsahu: Století české biologie III. Při vycházce našel Stanislav jednu z nejvzácnějších hub.


Tedy alespoň o tom byl přesvědčen. Našel jsem celých 6gramů,“ říká pyšný nálezce. Sehnat u nás pravé lanýže, bez toho, aby k vám ujely stovky kilometrů je nemožné. Nic neudělá větší radost než domácí lanýže z vlastní lanýžárny.


Všichni, kdo je jedli, se shodnou na jednojejich chuť není podobná ničemu jinému a nedá se nahradit. Pěstitelé lanýžů jsou zvyklí na to, že zájem o vzácný černý gastronomický klenot neopadá. Teď se musejí naučit vyrovnat se také s vlivem klimatických změn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky