pátek 24. dubna 2015

Hryzec vodní

Hryzec vodní (Arvicola amphibius) je hlodavec z čeledi myšovití. V Česku je to běžný druh, z našich hrabošů největší. Nedejte mu své výpěstky. Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze.


Hryzec likviduje stromky Snad ještě větší škody než hraboši mohou způsobit hryzci vodní ( Arvicola terrestris ), kterých je velmi těžké se zbavit.

Jsou až dvojnásobně větší než hraboši, podle velikosti a robustní stavby je snadno poznáme. Může se však vyskytnout i na suchých místech. Narozdíl od hraboše žije hryzec samostatně v. Naopak na spodní straně těla bývá tmavě šedá až.


Hmotnost dospělého jedince je až 2gramů. Velký tmavohnědý až černohnědý hraboš. Na zadní tlapce má jen pět mozolů (většina ostatních hrabošů jich má šest).

Vchody jejich nor často ústí pod hladinou. V Evropě je rozšířen po celém území s výjimkou jižních částí Francie, Portugalska, Španělska a Řecka. Pamatujte však na to, že hryzec je označován jako škůdce, kterého se jen tak lehce nezbavíte, proto nepropadejte zoufalství a zkoušejte to dále. A aby vám v mezičase nezničil vaši úrodu, dejte si práci s výstavbou zábran z pletiva , přes které například na kořeny stromů určitě nedosáhne. Na rozdiel od rodinne založeného hraboša žije mimo obdobia párenia samotársky.


Vytvára chodbičky dlhé niekoľko desiatok metrov. This feature is not available right now. Jeho tělo je zavalité a velké asi cm. Ocas dosahuje délky okolo cm.


Tento hraboš se vyskytuje téměř v celé Evropě. Reaguje i na malé změny ve svých chodbách. Proto se nástraha zavádí do chodeb jen malými proraženými otvory tak, aby se nory nepoškodily. Nápadně poškozené nory hryzec vodní rychle opravuje a vložené nástrahy bez povšimnutí zahrabe.


Hlavní stránka Polytanol, hubení a likvidace hraboše polního a hryzce vodního. Na rozdíl od rodinně založeného hraboše žije mimo období páření samotářsky. Vytváří chodbičky dlouhé několik desítek metrů.

Palearktíde od Britských ostrovov na západe po rieku Lena na východe. Výskyt na Slovensku bol doložený na 6 územia. Hryzec tráví téměř celý život pod zemí a zeminu při tvorbě chodeb vyhrnuje na povrch.


V každém chodbovém labyrintu jsou až komory pro stavbu hnízda. Od března do října vrhají samičky 3x až 4x mláďata, v průměru po kusech. Nosí je pouhých dní, ale jejich úmrtnost dosahuje až.


Náš druhý největší druh hraboše. Malé ušní boltce jsou téměř. Hraboš polní, Hraboš vodní - hryzec vodní , Hraboš zemní – hryzec zemní Mladé i starší stromky v sadech, ve školkách, zejména v blízkosti vod (její blízkost však není nutná pro výskyt hrabošů vodních!) bývají na kořenech a nadzemní části těsně nad povrchem půdy ohlodány někdy i hluboko do dřeva.


Na toto téma toho bylo již napsáno opravdu mnoho. Na místo vyhubené populace přijde nová a nová a nová generace přistěhovalců. Hryzec patří mezi nejvážnější škůdce na zahradě.


Je to příbuzný všem hlodavcům (Rodentia) a chutnají mu dužnaté kořeny, hlízy a bulvy naší zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky