čtvrtek 30. dubna 2015

Petrklíč pěstování

Doma vám petrklíč pokvete od ledna po květen, pak ji můžete přenést na svou zahradu. Je známo, že petrklíč patří k poslům jara. I když petrklíče rozkvétají ve volné. Můžete ji pěstovat v květináčích a poté vysadit na zahradu.


Prvosenka jarní neboli petrklíč, jak se lidově rostlině říká, patří mezi první posly jara. Má výrazné léčivé účinky.

Sbírat můžete v omezeném množství pouze květ s okolíky. Je tedy vhodné pořídit si petrklíče na zahrádku pro vlastní potřebu. U doma pěstovaných rostlin se kořen sbírá na podzim.


Stonek s květem se sbírá brzo po poledni na počátku květu. Květ je možné sušit na slunci. Sušenou drogu chráníme před hmyzem. Při kupování prvosenky v květináči je dobré si při nákupu vybrat takovou rostlinu, která teprve začíná kvést.


Každý květ kvete necelý týden, ale průběžně dorůstají stále nové květy. Mravenci jsou nepříjemní nejen na zahradě, natožpak v květináči.

Je to právě prvosenka, s kterou přichází na naše záhony jaro. Petrklíč kvete od dubna do května. Pro pěstování venku jsou totiž vhodné jen původní odrůdy.


K pěstování petrklíče je třeba zvolit dobrou vláčnou humózní půdu, ideálně rašelinu a stanoviště z části zastíněné. Nejlépe se mu daří v zahradě na záhonu orientovaném na východ s ranním sluníčkem a po zbytek dne s polostínem. Astrologové petrklíč zase přisoudili k vodnímu živlu a vládkyni Venuši, a tudíž je bylince přisuzována zvlhčující a zahřívající moc.


Její magično umožní uvolnit zablokovanou energii, odstranit pocity úzkosti, prázdnoty a beznaděje. Už proto je petrklíč ideální květinou k vytvoření té pravé jarní nálady. Když se řekne prvosenka, nejspíš se vám vybaví petrklíč , tedy prvosenka jarní, která vykvétá velmi brzy na jaře žlutými kvítky. Prvosenky jsou doma v Evropě Prvosenky, lidově petrklíče, rozkvétají na jaře na slunných a vlhkých místech, na lukách, stráních i kolem vodních toků, někdy na svazích, kolem silnic, na lesních pasekách.


Stanoviště: světlé místo bez přímého slunce, čím chladnější, tím déle vydrží Pěstování: udržujeme vlhkou zeminu, rostliny nesnášejí přemokření. Pěstování v květináči Již při nákupu si vybíráme rostlinu, která má dostatek poupat a začíná teprve kvést. Při pěstování prvosenky doma v květináči nebo truhlíku je ideální teplota – stupňů, takže je nevhodné ji dávat poblíž topení.


Mezi první posly jara se spolu s cibulovinami jednoznačně řadí primule nebo také prvosenka jarní, lidově petrklíč. Prvosenka neboli petrklíč , léčivý posel jara. Tato jarní rostlinka existuje v. Prvosenka čili primulka přivolává jaro: pěstování v nádobě i na zahradě.


Jak pečovat o koupené primule, aby kvetly co nejdéle? Botanické petrklíče Primula acaulis a Primula elati.

Pro petrklíč si raději zajděte do bylinkářství, v přírodě se sbírat nesmí, je totiž chráněný. Petra na očištění organismu) umožní uvolnit zablokovanou energii, odstranit pocity úzkosti, prázdnoty a beznaděje. Při jejím pěstování však děláme spoustu chyb Mezi oblíbené okrasné solitéry, které přes léto zdobí české zahrady, patří také hortenzie. Existuje jich na různých druhů, přičemž jejich domovinou je Asie a Amerika. Obrovskou výhodou macešek (Viola × wittrockiana) je široká paleta barev.


Je libo macešku v barvě bílé, žluté, růžové, červené až karmínové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky