pondělí 27. dubna 2015

Šťavel kyselý

Odstraňuje pálení žáhy a slabší poruchy jater a trávení. Při těchto těžkostech se čaj pije. STANOVIŠTĚ: Stinné vlhčí lesy, háje, křoviny, lesní rokle, podél lesních potůčků, rostlina vysloveně stínomilná, preferuje půdy čerstvě vlhké. Příjemně nakyslé lístky osvěží při letní žízni, připraví se z nich osvěžující nápoje. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů.

Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Svými bledě zelenými listy i jemnými bílými kvítky vytváří na lesní půdě celé koberce. Už jen pohled na tento koberec přináší potěšení. Description of taxon Species Plantarum 1: 433. V zemi je uchycena tenkým plazivým oddenkem, z. Foto: Květoslav Hísek Nízká bezlodyžná bylina s plazivým oddenkem, vytvářející celé porosty ve stinných lesích.


Nenáročné rostliny rostoucí na různých druzích půdy a od plného slunce přes polostín až do úplného stínu. Z oddenku vyrůstají trojčetné jemné listy na dlouhých chlupatých řapících. Oxalidaceae s plazivým oddenkem.

Hojný druh velkých stinných lesů a křovin od nížin až po subalpinský stupeň. Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. Listy přizemní, řapíkaté. My jsme jim říkali zelíčko.


Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Roste ve stinnějších humózních lesích. V současnosti je tento rod rozšířen v tropických, subtropických i mírných oblastech Starého a Nového světa i Austrálie. Výskyt zasahuje i do severní Afriky. U nás se s ním setkáme téměř všude, v lesích od nížin až do hor, především na kyselejších půdách.


Plodem šťavelu je tobolka. Tato funkce ukáže seznam obrázků přiřazených k taxonu a všem jeho podtaxonům (nebo i nadtaxonům, dle volby v nastavení). Stanoviště: smíšený les.


Půda: hlinitá s humusem, vlhká. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen.


Zavlečené žlutě kvetoucí druhy: šťavel evropský (O. fontana) s listy v přeslenech a šťavel růžkatý (O. corniculata) s listy střídavými, nachově zabarvenými.

Jak zůstat fit, i když byste měli sedět celou pracovní dobu? Právě kvetou jihoafrické šťavely. Jsou to ty srdíčkové trojlístky s kyselou chutí a. Vyžaduje kyselejší humus, polostín.


Praktický význaje to léčivá rostlina (obsahuje kyselinu oxalovou, šťavelany), nakyslé chuti. Podobné články: Cymbalaria Péče a pěstování Cymbalarie Cymbalaria je trvalka, vhodná k pokrytí velkých ploch na zídkách, ale i zdech obrácených na stinnou stranu. Až půjdete do lesa na houby, určit si sebou nezapomeňte vzít i vakuovou krabičku na lístky a jedlé květy šťavelu.


Ten roste všude hojně a vašim smaženicím dodá správný říz a lepší stravitelnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky