úterý 16. února 2016

Celík zlatobýl

Zlatobýl celík je trvalka s krátkým, silným kořenem. Má až metr vysokou, vzpřímenou, rozvětvenou lodyhu. Dole má většinou hnědofialovou barvu. Zvláště jeho příbuzný zlatobýl kanadský je naprostý krasavec, účinky má sice jemnější než celík zlatobýl, ale sbírat jej můžeme taky.


Nadšení sběrači a bylinkářští elévi většinou zběsile a mylně sbírají místo něj velmi podobný starček hajní.

Výskyt: zlatobýl neboli celík je rozšířen v podstatě na celé severní polokouli, vyjma tropů a subtropů. Spodní listy této rostliny jsou elipčité, pilovité, horní jsou kopinaté, celokrajné. Nalézt jej tedy lze v Evropě, Asii a Americe.


Bylinu najdeme dokonce ve směsích proti zvětšené prostatě, tam ji doplňuje například komonice, srdečník, vřes nebo hluchavka. V lidovém lékařství se používá zlatobýlu (někdy pod názvem celík ) hodně let, sbírá se výhradně původní druh zlatobýl obecný. Z jeho listů a ještě neotevřených květů se připravují čaje nebo tinktury.


Tato bylinka rozkvéta od poloviny léta až do září, jmenuje se zlatobýl kanadský a je možné sbírat jej pro podobné účely jako celík obecný respektive celík zlatobýl , který je. V naší zemi byste jej nalezli ve světlejších lesích, nížinách, na suchých skalách, pastvinách, pasekách, hrázích rybníků, horských loukách a svazích, na kterých se odráží sluneční paprsky.

Tradiční čínská medicína Masáže - Rakovník Lékařský dům - 3. Pro léčebné účely se sbírá nať před rozkvětem (květy mají žlutou barvu) od srpna do září. Přízemní listy jsou obvejčité až. Jenže zlatobýl obecný, lidově zvaný také jako celík , z naší volné přírody mizí. Občas je vídán spíš na zahrádkách, kde si vyměnil místo se zlatobýlem kanadským, původně dovezeným k okrasným účelům.


Sdělte, v jaké indikaci chcete tuto bylinu užívat, jaké jsou laboratorní hodnoty vaší moči a krve, zejména bílkoviny a kreatinin. Sbírá se nejčastěji v období od července po říjen. Bylina je vhodná všude tam, kde základem onemocnění je dysfunkce ledvin, jako jsou kloubní potíže, artróza, dna, revmatismus, vysoký krevní tlak, otoky, kloubní nárůstky, padání vlasů, některé typy alergií. Komise E doporučuje zlatobýl na kvasinkové infekce. V čínské medicíně je s úspěchem používán na nejrůznější formy alergií.


Vhodné je zlatobýl použít při nedostatečném vylučování moči - močové a žlučové kameny. V zemi má krátký oddenek. Lodyha přímá, tuhá, jednoduchá i. Vysoké dřevité stonky se musí často podepírat. Celík je trvalka, až metr vysoká, s většími přízemními listy, menšími přímo na stonku a žlutými květy. Nálev ze zlatobýlu se podává ke zvýšení vylučování moče.


Zlepšuje kvalitu spermatu.

Po 6-týdenním užívání zlikviduje močové. ZLATOBÝL CELÍK Užívá se při léčbě močových cest a ledvin, jako močopudný prostředek, zlepšuje funkci ledvin, má příznivý vliv na revmatické. Používá se kvetoucí nať ve formě nálevu při nemocech ledvin. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Je jednou z nejúčinnějších bylin na onemocnění ledvin a. V jedné kapsli je obsaženo min.


Nať zlatobýlu celíku obsahuje flavonoidy (rutin), saponiny, silice. Celík zlatobýl obsahuje řadu účinných flavonoidů, tříslovin, saponinů, hořčin a slizů. Lidově se označoval jako celík.


Canadensis vypráví o tom, že se tato rostlina dostala do Evropy v 19.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky