pátek 26. února 2016

Pelyněk pravý koupit

Lidové názvy Pelyňku Tato bylina je známa také pod názvy absint, bylinná můza pařížských impresionistů, bylina sv. Takový osud postihl ubohý pelyněk. Rostlina nemá pěkné listy ani květy, jimiž by semohla pyšnit. Dokonce i nepříjemná chuť pelyňku se stala symbolem všeho hořkého. Musíme ovšem upozornit, že používání této rostliny není bez rizik.


Díky svým antiseptickým účinkům byl důležitým lékem v době morových epidemií. Pelyněk kvete žlutými květy s nezapomenutelným aroma. V léčitelství se využívá jako lék na špatné trávení.


Matečnou rostlinou je pelyněk pravý (Artemisia absinthium). Má ozdobné šedozelené listy. Okrasný i léčivý pelyněk , známý zejména tím, že je přidáván do Absinthu. Sbírá se nezdřevnatělá část pelyňkové nati od června do srpna.


Po odkvětu je třeba rostlinu sestřihnout až po mladé výhonky, které začínají vyrůstat uprostřed trsu. Jeho hledání může být obtížnější kvůli mnohem častěji se vyskytujícímu se pelyňku černobýlu, kterému je velice podobný. Okouzlující kompaktní trvalka se stříbřitými listy tvořící měkký sametový polštář. Využitelnou a sběrnou částí je celá nadzemní část byliny, tedy stonek s listy.


Stonek má přímý, větvený, rýhovaný a bohatě olistěný. Listy pelyňku jsou – × peřenodílné a plstnatě ochlupené. Květy pelyňku jsou žluté a trubkovité.


Bylinné kapsle jsou přírodním prostředkem. Dává se ve způsobě prášku 2krát denně. Obsahují jemně mletou nať. Jeho antiseptické účinky pomáhaly v době morových epidemií, kdy byl považován za jeden z nejdůležitějších léků. Tinctura amara), přidává se ve zcela malém množství do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů.


Má rozvětvený stonek v dolní části dřevnatý se střídavými, přízemními listy s dlouhými řapíky. Přidává se do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů. Používá se při střevních kolikách, při nedostatku žaludečních kyselin, při žlučníkových kolikách a proti hlístům.


Bylina má kořenitý zápach a silně kořenitou hořkou chuť. Díky své hořkosti je ale nejlepší bylinou pro léčení celého trávícího ús. Rostlina Pelyňku dosahuje výšky kolem jednoho metru a je známá díky svým antiseptickým účinkům.


Vyhovují mu vždy spíše sušší stanoviště, některé druhy se pěstují na skalkách, kde tvoří přízemní voňavé koberce, jiné druhy využívá potravinářský průmysl. Aby ale obrázek byl úplný, musíme říct, že mezi pelyňky patří i velmi obtížný plevel. Evropský úřad pro bezpečnost potravin nemá žádná zdravotní trvrzení. Jana, černobejl, hořký stříbrník.


Dává přednost především teplým vápencovým podkladům s dostatkem dusíku. Pelyňkový čaj účinně pomáhá tlumit žaludeční. Dorůstá výšky kolem metru, spodní část lodyhy dřevnatí. Kde koupit bylinky pelyněk nať, ostropestřec plo podběl list a jiné?


V Království chuti, Nuselská 1 Praha - Nusle. Tento obchod a e-shop prodává. Je třeba pečlivě dodržovat maximální dávky a. Tato víceletá rostlina roste do výše jednoho metru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky