středa 12. července 2017

Levandule přesazování

Buchen Sie Ihr Wunschhotel schnell und einfach mit der HDE Preisgarantie. Jetzt einfach anmelden und buchen! Nur für unsere Geschäftskunden. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53.


Levandule in Brünn reservieren.

Schnell und sicher online buchen. Mladé levandule přesazuji na jaře, nebyl problém- Jinak jsem si je sama řízkovala, v srpnu s úspěchem. Zakořenily, přezimovaly ve studeném pařeništi a na jaře jsem je zasadila.


Staré rostliny vyholují a jsou nevzhledné, takže je časem nahrazuji nově vypěstovanými. Jak by snesly přesazení nemám zkušenosti. Ale kdo nic nedělá, nic nepokazí.


Seznamte se se správným postupem přesazování levandulí. Na dno nádoby, do které budeme levanduli přesazovat, je důležité umístit hrubší písek, který pomůže tomu, aby substrát nebyl přemokřený.

Jsme portál, kde najdete řadu užitečných informací pro váš dům, byt i zahradu. Poskytneme vám řadu užitečných ra nápadů a fíglů, jak si ulehčit. Přesazování levandule Basík 19. Starší sazenice přesazovat samozřejmě jdou. Kořenový bal by měl být co největší, aby se co nejméně poškodily kořeny a aby se bal nerozpadl.


Nejlepší doba je zjara, ale jde to i koncem léta. Je ale také možné narazit na levanduli modrou, růžovou i bílou (druhů existuje 3 v našich podmínkách se nejvíce pěstuje levandule lékařská). Lze ji sklízet, sušit a dále zpracovávat. Na zimu levandule přikryjeme chvojím, abychom je ochránili před mrazem.


Květy levandule také sušíme a pokládáme do šatní skříně na prádlo. Nejenže prádlo provoní, ale také odpuzuje šatní moly. Nenápadná rostlina s fialovomodrými kvítky, kterou pro její léčivé účinky s oblibou sbírali a pěstovali už naši předkové.


Lavandula stoechas), má velká nachová kompaktní květenství, ale je poněkud choulostivější. Vlněná levandule (Lavandula lanata ) má velká květenství a je stejně jako předchozí druh ideální do přenosnýchnádob. Jak přesazovat levandule - video Pokud si koupíte levanduli obvykle je vhodné rostlinu přesadit z plastového květináče do jiné nádoby.


Ta je trochu náchylnější na chla proto ji na zimu zakryjeme. Do zadní řady, blíže domu, pak přijde levandule „provence“ a levandule „gancetto“, které dosahují výšky až metr.

Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkoztech a depresích. Pro svou schopnost zlepšit náladu byla levanule považována za antidepresivum. Květ levandule je součástí známé provensálské směsi koření (květ levandule, tymián, šalvěj, bazalka, fenykl). Provensálské koření se používá ke kořenění různých druhů masa, omáček a pizzy.


Mám tu milou zkušenost, že se levanduli daří leckde, jen stín jí nesvědčí v tom smyslu, že se plně nerozvine do krásy – málo kvete a květy jsou světlejší barvy a slabé. Z pohledu přírodopisného zařazení ji lze začlenit do čeledi hluchavkovitých. Chce slunné, chráněné místo. Ptejte se odborníků a uživatelů na zkušenosti a rady související se zahradou a pěstováním nejen rostlin. Kvet levandule je soucasti zname provensalske smesi koreni kvet levandule.


A pak jsou tu levandule zpeřená, levandule rozeklaná, levandule hlávkovitá nebo třeba levandule zubatá, které můžeme pěstovat jen v interiéru, respektive je mít v přenosné nádobě, letnit venku, ale na zimu je uložit v interiéru. Kterou levanduli vybereme, záleží na našich možnostech pěstování. Z dospělé rostliny ostříháme na jaře nebo v létě řízky. Stříháme v místě, kde je rostlina ještě ohebná, ale přitom již natolik dřevnatá, že by se při přehnutí zlomila. Substrát udržujeme mírně vlhký.


Jakmile se rozrostou, přesaďte je do větších květináčů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky