pátek 7. července 2017

Stévie cukrová

Stévia cukrová - hospodárske využitie Pestovanie Stévie a produkcia glykozidov prináša významný ekonomický efekt. Rastlina Stévia cukrová patrí do rodu Stevia, kde sa nachádza až 1druhov. Pochádza z Paraguaja, odkiaľ sa postupne dostala do celého sveta.


Japonsko je dnes najväčším exporterom na svete, najkvalitnejšej Stevie. Charakteristika: Stévie cukrová je subtropická rostlina, která pochází původem z Jižní Ameriky. Už odedávna byla využívána jako náhrada cukru, je velmi zdravá, neobsahuje téměř žádné kalorie, je známá bohatým obsahem vitamínů, vápníku a draslíku.

Stévie je nízká trvalá rostlina, která patří do čeledi astrovitých. Je známo přibližně 1druhů stévie , ale sladící účinky má z nich jen Stevia. Proč se dodnes stévie cukrová prodává pouze jako sladidlo, proč nenahradila běžný cukr když je krát sladší. Je za tím byznys nebo nějaké nebezpečné účinky stévie?


Porovnejme ji s cukrem ale is umělými sladidly. Stévie cukrová (Stevia rebaudiana) Vynikající přírodní sladidlo, který je až 300x sladší než cukr a přitom žádná kalorie. Už to samo nabízí k využití u lidí, kteří si musejí hlídat přijem cukru ve stravě a nechtějí používát sladidla (a původně bojové látky) jako třeba aspartam.


Stévie sladká (Stevia rebaudiana, stévie cukrová ) je bylinka původem z Jižní Ameriky, dorůstá výšky až jednoho metru, obsažené glykosidy dávají rostlině sladkou chuť a přitom má nízkou energetickou hodnotu.

Stévia cukrová (Stevia rebaudiana, nazývaná tiež stévia sladká, sladká tráva, medové lístky) je bielo kvitnúca svetlomilná tropická rastlina z čeľade astrovité (Asteraceae). Pôvodnou oblasťou výskytu sú tropické a subtropické oblasti Južnej a Strednej Ameriky. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Koncentrát zo stévie – tento produkt stévie cukrovej je vlastne stévia cukrová v tekutej forme. Je to vlastne sladidlo v tekutej forme, ktoré však má nulovú kalorickú hodnotu a aj hodnotu tukov či sacharidov.


Stevie rebaudiana (stévie sladká, cukrová) - rostlinné sladidlo bez kalorií Po dlouhé době se konečně na našem trhu objevily přípravky obsahující stévii, což bylo nějaký čas nemožné kvůli legislativě EU, která požadovala schválení tohoto přípravku příslušnými orgány jako tzv. Stevia rebaudiana (Bertoni) Táto vcelku nenápadná rastlina je predmetom viacerých diskusií a nádejou ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Její listy se vyznačují sladkou chutí, květy jsou bílé. Asteraceae), používá se nať, ve které je obsažena látka gykosi která je 300x sladší než sacharóza. Domovom Stévie je oblasť medzi Paraguajom a Brazíliou v nadmorskej výške od 2do 6metrov.


Rastie pri brehoch potokov alebo v blate. Ale na trh sa už dostali sadenice aj osivo stévie , takže sa stévia cukrová tu a tam objavuje na slovenských záhradkách, balkónoch či terasách. Stevia - sladidlo Stévie je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Jinak je také nazývána jako stévie cukrová , sladká tráva nebo medové lístky. Stévie je přirozeně sladká a má i mnoho zdravotních účinků, které mnozí ocení.


Stévie se běžně užívá nejen v Jižní Americe, ale i třeba v Japonsku a tam ve velkém. Stevia rebaudiana (stévie sladká, cukrová) - rostlinné sladidlo bez kalorií Po dlouhé době se konečně na našem trhu objevily přípravky obsahující stévii, což bylo nějaký čas nemožné kvůli legislativě EU, která požadovala schválení tohoto přípravku příslušnými orgány jako tzv. Boj Stévie s FDA, ktorá zakázala knihu „Varíme zo Stévie“.

Sacharín bol dovtedy, samozrejme, „úplne neškodný“, ale teraz sa niekomu hodilo, aby bol z trhu stiahnutý. Stévie latinsky Stevia rebaudiana Můžeme ji znát i pod názvy Stévie cukrová , sladká tráva nebo medové lístky. Jde o světlomilnou jihoamerickou tropickou. STÉVIE - Stevia rebaudiana Bertoni neboli stévie cukrová Stévie je dosud pro mnohé neznámý pojem, přičemž účinky stévie a výrobky vyhotovené z ní využívá již více než 1milionů lidí po celém světě. Po staletí byly její lístky pro.


Stévie cukerná je ideálním řešením pro diabetiky a pro všechny, kdo bojují s nadbytečnými kilogramy nebo jen chtějí sladit nekalorickým sladidlem. Po žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velmi dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky