čtvrtek 13. července 2017

Živý plot bobkovišeň

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Kostenloser Versand verfügbar. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.

Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach. Díky jeho výrazné a syté zelené barvě a jeho faktické neopadavosti listů se velmi často využívá pro výsadbu živých plotů. Hledáte ideální rostlinu pro váš živý plot ? Bývá též využívána jako.


Dají se použít jako solitery i do živých plotů. Prodáváme bobkovišně různých velikostí, zejména oblíbený je kultivar Rotundifolia, pro své velké oblé vavřínovité listy.

Bobkovišeň patří do stálezelených keřů. Umělý živý plot s listy BOBKOVIŠEŇ PREMIUM je nejvyšší řadou umělých plotů v exklusivní kvalitě s nejrealističtějším designem. Na listech se jí však může objevit bílý povlak, který způsobuje padlí (Podosphaera tridactyla). V tom případě použijte postřik přípravky Champion WP Champion nebo Kuprikol 50. Na těchto stránkách je článek o bobkovišních, i jejich využití na živý plot.


Já sama bych si při jižní orientaci zahrady netroufla vysadit hned. V zahradách ji pěstujeme buď jako solitér, anebo ji můžeme vysázet i jako pohledný živý plot, případně i jako podrost. Koncem jara zdobí keře svíce bílých květů, v zimě tmavou zeleň listů doplňují černé a lesklé plody. Pěstování bobkovišně není nijak náročné. Proměnlivý živý plot získáme, když vedle sebe vysadíme různé odrůdy bobkovišní, do kterých přimícháme (zakomponujeme) stálezelené rododendrony, cesmíny, hlohyně a keřovitý břečťan.


Ovšem pozor – tento živý plot bude poměrně široký, odměnou však bude „stálezelená hustota olistění“ a během roku proměnlivost barev. Získáte tak velmi efektní oplocení pozemku, které zamezí pohledům zvědavců a naopak upoutá samo na sebe. Nechci nikomu kazit radost,ani nechci,aby můj názor byl chápán jako dogma,ale použití bobkovišně na živý plot se mi jeví jako dosti problematické. Příliš vysoký živý plot můžete časně na jaře hluboko seříznout. Výhony znovu čile vyrazí a rostlina rychle obroste.


Zimní slunce v drsnějších polohách občas bobkovišeň poškodí, ale stačí odstřihnout zhnědlé větve, rány se rychle zacelí a rostlina znovu vyraší. Výborné rostliny na živý plot za super ceny - túje, bobkovišně, cyprusovce, tisy, stálezelené keře, kvetoucí keře, vysoké okrasné trávy, sadové růže.

V současné době mám plot z cypřišku Lawsonia, tento plot nejde, již polovinu rostlin jsem po dvou letech vyhodila. Rostliny reznou a jsou to košťata. Pokud chcete stálezelený a bydlíte na jižní moravě zvolila bych bobkovišeň, má tmavé kožovité listy, poměrně velké, drobné květy a černé plody. Neopadává, ale namrzá i když dobře obrátí, tak jako plot hlavně do nejteplejších míst. Dle odrůdy má různé výšky.


V takovém případě je zajímavou možností i cesmína. Pozor, ve vápenité půdě se bobkovišni dařit nebude a její listy nejspíš začnou žloutnout. V případě, že si s této dřeviny chcete vypěstovat živý plot , zasaďte vždy přibližně tři sazenice na jeden metr a zeminu vylepšete o kvalitní kompost. Na velkolisté druhy dřevin, jako jsou bobkovišně či střemchy, nelze použít elektrický zastřihávač. Listy by to překrojilo v půlce a řez by vůbec nevypadal pěkně.


Na ty je nutné vzít nůžky a větévku po větévce tvarovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky