úterý 13. ledna 2015

Potočnice lékařská semena

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Potočnice se nazývá také jako řeřicha potoční.


Jak její název napovídá, roste hlavně u potoků či u vodních ploch a používá se jako léčivá rostlina či jako příloha do salátu. Nať potočnice obsahuje velké množství vitamínu C, zvyšuje chuť k jídlu a zabraňuje nadýmání.

Tato léčivá rostlinka roste podél řek a potoků a je mimo jiné používána pro lékařské účely. Roste zejména u potoků nebo u vodních ploch. Při použití do salátů má lehce kořeněnou a. U nás se vyskytuje už poměrně málo, bohužel je zapsána ve stále se rozšiřujícím seznamu silně ohrožených druhů. Obsahuje hořčičné oleje, jó síru, železo a vitamíny A, C, E. Používá se k léčbě horečky, nervových bolestí, pročišťuje játra, upravuje hladinu cukru.


Semena se používají podobně jako semena hořčice.

Podle českých zákonů patří potočnice lékařská mezi silně ohrožené druhy, proto ji ve volné přírodě nesbírejte, vypěstujete si ji lehce doma. Prázdninový provoz eshopu fajnesemena. Většinu těchto zelenin lze v našich podmínkách s úspěchem pěstovat. Nakonec lze ji velmi snadno jen tak nasekat na tmavý či kváskový chléb či do sendviče, kde nádherně ladí s krémovým sýrem jako příjemné osvěžení pro léto.


Hledáte potočnice lékařská ? U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost. Množí se i vegetativně lodyžními řízky. Záměny: Možná s druhem Cardamine amara , odlišit se dají dobře podle plodů, ale znaky jsou též na listech a květech. Zamíchaná so salátu nebo na něm jako hezká ozdoba, například na salátu z rajských jablíček, potěší oko i chuť. Několik kousků společně s rybou nebo masem na talíři nebo servírovací míse jsou vrcholem rafinovaného pokrmu.


Velmi dekorativní rostlina, jinak nazývaná též řeřicha potoční, rukev nebo vodní chren, roste divoce v tekoucích čistých vodách. Známá je především ve Velké Británii, kde ji s oblibou přidávají do sendvičů. V Německu (ani v Česku) zatím tolik známá není, přestože je velmi zdravá a chutná. Zelené listy potočnice se přidávají do salátů, pomazánek a polévek.


Mají pikantní, mírně pálivou chuť podobnou ředkvičkám nebo řeřiše seté.

Dutá, dužnatá lodyha je větvená, poléhá, na konci je vystoupavá. Odkazy na odborné recenze. Kompletní informace k výběru. Lze je morfologicky rozlišit s tím, že potočnice lékařská má kratší a hrubší šešule a kratší stopky na kterých vyrůstají, semena jsou v nich uložena ve dvou řadách a na povrchu semen má síťované osemení jen s až oky.


Semena jsou dvouřadě uspořádaná, se síťovitou strukturou. Kvete od června do července. Záměny : Zaměnitelná především za další potočnice, především za potočnici drobnolistou ( Nasturtium microphyllum ). U nás nakoupíte nebo prodáte, co potřebujete!


Postaráme se o bezpečné a. Její zvláštností je, že roste stejně dobře v okrasném jezírku jako v truhlíku za oknem. Tato v České republice se jen vzácně vyskytující mokřadní až vodní rostlina je druh z rodu potočnice , kde je zařazena do okruhu potočnice lékařské Nasturtium officinale agg. Již po staletí užívaná bylinka, a to jak labužníky, tak pro léčivé schopnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky