úterý 24. května 2016

Jak udělat drenáž kolem domu

Jak provést drenáž kolem domu? Velkým problémem u staveb bývá přílišná vlhkost v jejich okolí. Voda se pak začíná postupně dostávat do zdiva domů, což má za následek snížení jeho kvality, tvorbu plísní a celkově snížení životnosti objektů. Jedním z účinných opatření, která můžete v případě, že vás trápí vlhká půda, je provedení drenáže kolem domu.


Voda se dostává skrze zdivo domu, což má za následek snížení jeho kvality, vzniku plísní a celkově snížení životnosti objektů.

Chtěl bych poprosit o radu jak hluboko je potřeba ukládat drenážní trubky a pod jakým spádem. Jedná se o oddrenážování kolem novostaby domu. Jak správně navrhnout drenáž u rodinného domu ? Navrhovaná dimenze drenáže závisí na délce obvodové drenáže. Jak na izolaci a drenáž suterénu, vám názorně ukážeme v instruktážním videu za použití sortimentu ze Stavebnin DEK. Drenáž potřebuji udělat ze tří stran.


Pracovní postup jsem zvolil následovně. Zdravím akorát jsem dodělal drenáž na svém domě,radil jsem se s několika skušenějšímy lidmi, jak na to.

Barak nemám mokry ale je starsi,vykopat díru až na grunt,geotextilie,nopová folie a na spodní hranu nopové folie se polož ídrenážní trubka po delce,nejlépe obalit geotextilií proti vniku zeminy. Jak má být umístěna drenáž vzhledem v základové spáře ? Projektant mi navrhuje udělat pod základovými pasy asi 100mm štěrkový podsyp a drenážní trubku vést hned vedle, tj. Není takto hluboká drenáž zbytečná ? Moje původní představa byla, že drenáž bude až od úrovně ztraceného bednění.


Spolu s dalšími kroky, například podřezáním a dodatečnou hydroizolací základů nebo injektáží stěn, může přispět k odvlhčení domu a zabránit postupné destrukci fasád i vnitřních omítek a zdiva. Chodník kolem domu je samozřejmě možné zpevnit obrubníkem, který se pokládá jako první, a to většinou napevno do betonového lože. Výkop se tedy provádí vždy o něco širší, aby bylo možné tyto obrubníky osadit. Oproti minule, kdy jsem dělal drenáž u plotu sám, jsme to dělali dnes ve třech.


Brigádník nakládal a štěrk do kýblů a pomáhal nosit, já jsem nosil a sypal a I. Jak tedy na kvalitní drenáž kolem domu. Existuje na drenáže a odvodnění návod? Hledat návod na drenáž a odvodnění je poměrně složité, jelikož nikde přesný nákres drenáže nenajdete.


Mnohdy jsou na internetu k dispozici určité obrázky, které ale nic moc neříkají a většinou fungují jako reklamní prvek konkrétní společnosti. Pokusme se tedy podívat na to, z čeho by se drenáž okolo domu měla skládat a jaké komponenty je tedy třeba nakoupit. Udelat vykop ke konci zakladu ale pozor dale uz nesmite kopat svisle dolu ale.


Mohou se použít tvárnice nebo litý beton.

Jde mě o to,že něco chci s tímto problémëm udělat -momentálně je kolem domu ,ktery zřejmě hydroizolaci nemá, betonový 40cm široký popraskaný chodníček a mezi ním a vlastní zdí je i 10cm mezera,takže při větších deštích se voda dostává až ke zdi. Dobrý den pane Milane,děkuji za názor. A toto chci právě řešit. To jsem měl zřejmě napsát hned v úvodu dotazu. Samotná drenáž potíže s vlhkostí nevyřeší, ale v kombinaci s podřezáním a dodatečnou hydroizolací základů či injektáží stěn může přispět k odvlhčení domu.


Odvedení vody od základů domu prospěje i ve chvíli, kdy není spojeno s dalšími radikálními postupy. On by se potom docela hezky obalil kolem nopovky či čehokoliv. Až ale uschne, tak se trochu smrští, vznikne tam asi mezera, třeba 1mm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky