pátek 27. května 2016

Vodní meloun

Původem pocházejí z oblastí Afriky , kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo kg , ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo kg. Přestože často bývá považován za ovoce , přesněji se jedná o plodovou zeleninu.


Poslední teplá léta přejí pěstování melounů i na našich zahradách, tak proč to nezkusit! Vodní meloun skvěle chutná, lákavě voní, má málo kalorií. Díky vysokému obsahu vody, to může být i velmi vhodný doplněk dietního jídelníčku. U melounu je ale nutné dávat pozor, na množství cukru. Třeba takový vodní meloun obsahuje cca gramů cukrů na 1gramů.


Ačkoli Češi přicházejí na chuť i jiným, cukrovým variantám, vodní meloun zůstává stálicí. Nejméně cukru má meloun vodní, o něco více pak cukrový. Vzhledem k tomu, že vám zároveň zajistí přísun spousty bioaktivních látek, je ideální potravinou nejen během hubnutí, ale i jako součást zdravého životního stylu. Uložte si meloun vodní do.


Tento výrobek najdete v kategorii Ovoce a zelenina a podkategorii Hroznové víno a melouny. I přesto, že je sladký, cukry tvoří přibližně jen – z celkového obsahu. Nejméně jednoduchých cukrů obsahuje vodní (červený) meloun, trochu více pak odrůdy cukrového melounu.


Meloun vodní kg běžně stojí 1Kč. Kořenový systém meloun ů má vysokou sací schopnost, aby zajistil pro rostlinu a hlavně plody dostatek vláhy. Je chutný, výživný, má málo kalorií a skvěle hydratuje. Pokud zahrnete meloun do své každodenní stravy, uděláte dobře.


Není meloun jako meloun. Do sklenice vložíme nejlépe rozdrcený led a přelejeme limonádou. Sklenici můžeme ozdobit mátou. Podáváme nejlépe s brčkem.


Nějaké vady na kráse v podobě šrámů nevadí, vodní meloun by měl ale být lesklý, vybarvený a tvrdý. Zralý cukrouš Zralý cukrový meloun velmi intenzivně voní a slupka kolem stopky je popraskaná. Zralý meloun je uvnitř sytě červený až rudý, ale zakoupíte i odrůdy se žlutým vnitřkem. Pro odpůrce pecek je jistě dobrou zprávou, že se dají koupit druhy, které je nemají.


O něco přesnější je poklep. Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Ovšem i tady hodně závisí na tom, jestli nejsou uvnitř melounu praskliny, jak je meloun velký, na jakou část plodu poklepáváme atd. Asi nejpřesnější je kroutící se stopka.


Naše tělo převádí citrulin na arginin, který pomáhá uvolnit krevní cévy a zlepšuje oběh. Je meloun ovoce nebo zelenina? Ist die Melone ein Obst oder Gemüse?


Optimální hmotnost těchto plodů se pohybuje mezi až kg. Vybírat si můžete klasické vodní melouny se semínky, nebo variace bez semínek, jež jsou často typické ještě sladší chutí. Výhodou melounu je skutečnost, že mají velmi nízký obsah kalorií.


Neporušený vodní meloun vydrží v chladničce dlouhou dobu. Je ale nutné počítat s tím, že celý ten čas stále zraje, což se postupně projeví na zhoršení jeho chuťových vlastností. Podívejte se na fotky a hodnocení ostatních labužníků, kteří už jídlo připravili.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky