úterý 11. července 2017

Černý jeřáb účinky

V prvním roce je třeba dbát na vytvoření koruny. Později stačí odstraňovat jen starší, méně úrodné větve a přebytečné výhony. Obsahuje vitamíny A, B, C, antokyaniny, bioflavonoidy, minerály, třísloviny, rutin a dalších aktivní látky.


Aronie, černá jeřabina, temnoplodec černý , latinsky aronia melanocarpa. Léčí poruchy činnosti štítné žlázy, detoxikuje, podporuje činnost jater a.

Zázračná aronie, proč doporučujeme, blahodárné účinky V parcích a zahradách by tento keřík se sytě červenými listy dobře vypadal. Plody arónie mají až cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až. Jenže dnes už ho zná málokdo. Pojďme si ukázat, jak na nevařený sirup z arónie. Doporučují se proto při ateroskleróze.


Jeřáb ptačí, jeřabina (latinsky sorhus aucuparia, lidový název jarabina, řeřáb). Zpravidla se používají dozrálé červené plody. Plody obsahují obzvlášť velké množství vitaminu C, dále pak třísloviny, hořčiny, kyselinu parasorbovou a silici.

Sám jsem tohle ovoce až donedávna neznal, ale o to víc jsem si ho zamiloval. Je nenáročný a přizpůsobivý. Sazeničku snadno koupíte na farmářském trhu nebo v prodejně sazenic. Ovšem pokud budete chtít bobule užívat jako lék nebo prevenci, mějte na paměti, že jsou velmi trpké a proto skoro nepojídatelné.


TEMNOPLODEC, ARONIE, ČERNÝ JEŘÁB, Aronia melanocarpa patří mezi vzdálené příbuzné hrušní a jeřábů. Keř pochází ze Severní Ameriky, kde jej Indiáni užívali pro jeho ozdravnou sílu. Do Evropy se dostal na počátku 18. Je známý také pod jménem sibiřská borovice, vydrží totiž mrazy až do -50°C.


P lody arónie jsou zaoblené (podobné borůvkám), černé s modravým nádechem, o průměru cca mm, mají trpkou chuť něco jako kříženec jablka, borůvky a černého rybízu. Aronie, zvaná též černý jeřáb či temnoplodec, byla ještě před několika lety u nás téměř neznámá či možná přesněji skoro úplně zapomenutá. Přihlášení Nová registrace.


Sušené plody Černého jeřábu - Aronia melanocarpa jsou vhodné k přípravě nápojů a čaje do jogurtu apod. Upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Aronie je jeden z nejsilnějších antioxidantů. Arónie ( čerfný jeřáb ) a její účinky.


Je vhodný pro diabetiky – přírodní cukr obsažený v plodech aronie -sorbit – je vhodný pro diabetiky, pomáhá také zabránit vzniku cukrovky. Posiluje cévy – plody obsahují rutin, který posiluje cévní stěny, brání tedy vzniku křečových žil.

Její plody mají velmi silné léčivé účinky a jsou schopny zpomalovat stárnutí. Tinktura z aronie má antioxidační a detoxikační účinky. Temnoplodec, černý jeřáb, arónie - různé názvy, znamenají ale vždy to samé: řeč je o keříku s černými bobulemi, které jsou nejsilnějším přírodním antioxidantem na světě. Náš TIP Každá bylinná kúra by měla kromě tinktury obsahovat také bylinný čaj, který slouží jako drenážní prostředek a nějaký extrakt v podobě například kapslí.


Je vynikající na výrobu zavařeniny a šťávy, které mají skvělou chuť a ještě jsou zdravé. Můžeme si tento keř pěstovat na zahrádce, a bude sami překvapeni hojnou sklizní. Plody můžete bez potíží i sušit a účinky arónie budou také dokonalé.


My se však budeme soustředit spíše na pěstování této rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky