středa 10. dubna 2019

Vachta trojlistá

Hotels in Vechta , Deutschland. Sparen Sie mit unserem Genius-Treueprogramm. Jetzt buchen mit Booking. Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt!


Einfach, schnell und sicher buchen!

Schnell und einfach zu nutzen. Výskyt: Roste na rašeliništích, slatinách, v mokrých příkopech a na bahnitých březích rybníků. Můžeme se s ní setkat v podobě sušené bylinky, která se užívá samostatně, nebo se přidává do nejrůznějších sypaných směsí čajů, které léčí problémy se zažíváním.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. V staroveku bola považovaná za jedovatú bylinu a bola využívaná iba ako protijed pri rôznych otravách.


Nájdeme ju na mokrých lúkach, rašeliniskách, prameniskách, na okrajoch tôní alebo rybníkov a močiarov. Má kořen dlouhý, hnědý, lodyhu na 1—st.

Využití vachty Předmětem sběru je list, který se sbírá v době květu. Rufen Sie uns kostenlos an! Uhr erreichbar und hilft gerne! Wir haben den richtigen Handwerker!


Jederzeit zuverlässige Hilfe! Vyhovují jí zbahnělé, často i vodou přeplavované, živinami chudé, spíše kyselé půdy. Dnes se uplatňuje především homeopaticky. Menyanthes trifoliata, latinské Menyanthés bývá odvozováno z řeckého menýein – odhaliti se, ukazovati se, a anthos – květina, zřejmě.


Bývá také pěstována jako okrasná vodní rostlina v zahradách. Přijímám papírové poukázky: Edenred Compliments. Vyháňa z podzemku plaziaceho sa v bahne jednak dlhostopkaté, trojpočetné listy, jednak až dm vysoké stvoly, zakončené strapcom úhľadných ružovkastých kvetov. Druhou dobrou vlastností vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve , celkově posiluje organismus , uklidňuje a snižuje horečku, zejména dětem.


Jedná se o trvalku, která byla v minulosti využívána mnoha odlišnými způsoby, ale dnes je její výskyt natolik vzácný, že byla zařazena mezi rostliny chráněné zákonem. Jen pro připomenutí opakujeme, že vachta trojlistá roste na rašeliništích, slatinách, v mokrých příkopech a na březích rybníků. Lidové názvy Vachty Tato bylina je známa také pod názvy bobrek, bobřek, bokřek, brukvorec, dětel hořký, drštky, jetel hořký, jetel vodní, hořká jatel, kozí fazole, limonka, listy hořkého jetele, lunkvorec, ščudlek, ščudlek vodný, trojan vodní, trojice vodní, trojlístek, trojlístník, třílístník, třírožka, vodní jetel nebo dětel.


Vachta je vzácná a chráněná rostlina. Dají se ale pořídit výrobky z ní nebo si ji pěstovat ve vlastním. Prodám mrazuvzdorné rostlinky juky, vhodné na slunečné místo v zahradě jako solitér.

Pouze osobní odběr do konce října. Dále vachta trojlistá , kosatce. Súčasť liekopisnej horkej tinktúry a iných liečivých prípravkov.


Povzbudzuje chuť do jedenia, osoží pri poruchách trávenia, podporuje krvný. Trváca bylina Z čeľade vachtovitých (Menyanthaceae) s hrubším plazivým článkovaným šupinatým rozkonáreným podzemkom, z ktorého vyrastajú veľké. Oddenek je dlouhý válcovitý, plazivý, 10–mm tlustý, plný. Pôsobí povzbudivo na činnosť žliaz, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, má mierne preháňajúci účinok, celkovo posilňuje organizmus a upravuje funkcie pečene a žlčníka. Nachází se na mokrých stanovištích s kyselou půdní reakcí, v močálech, na rašelinových kyselých loukách, v příkopech a na mokrých pasekách.


Od května do června rostlinu zdobí půvabné hrozny hvězdicovitých květů. Zatímco poupata jsou růžová, po otevření jsou květy bílé a mají zvlněný okraj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky