úterý 26. května 2015

Lilie tygrovaná

Nejste přihlášen(a) články. Pro začátečníky je nejvýhodnější pěstování raně kvetoucích druhů, dobře jim bude prospívat lilie tygrovaná (L. tygrinum), lilie královská (L. regale) a z kultivarů pak asijské a čínské hybridy. Je oblíbená nejenom pro svoje nádherné zbarvení květů a opojnou vůni.


Die Kapseln sind am Ansatz verengt, länglich-rund bis verkehrt-eiförmig, bis Zentimeter lang und bis Zentimeter breit und 1- bis 8-mal länger als breit. Nižší kultivary se hodí i do nádob.

Pastelově oranžové a rudohnědě skvrnité květy má lilie tygrovaná (L. tigrinum). V přírodě se také vyskytuje chráněná lilie zlatohlavá (L. martagon). Může se sama vysemeňovat a zabydlet méně udržované kouty zahrady.


Lilium lancifolium Thunb. Jejich larvy jsou podobné larvám mandelinky bramborové a ožírají listy lilií mnohdy úplně dohola. Aby unikly pozornosti, obalují se vlastním zeleným trusem - vypadá to, jako by lilie byly postříkány kravinci.


Jestliže najdeme brouka, je třeba zkontrolovat všechny listy, hlavně odspodu rostlin.

Při pravidelné kontrole chemie není třeba. Doporučujeme Růže  Orchideje  Moruše  Macešky  Letničky do truhlíků. Vyhovuje slunné místo chráněné před větrem (těžké vysoké stonky se snadno vyvrátí) s propustnou půdou. Ještě v letošním roce mohou vytvořit nízkou přízemní růžici listů, vykvetou však až příští rok na začátku léta. Sprachen Gehe zu Übersetzungen Übersetzungen von lilie.


Vysazujeme ji mělce, tak aby byl růstový vrcholek na povrchu půdy nebo těsně pod ním. Ohnivě červené květy má lilie okoličnatá (L. umbelatum) a oranžově červenými květy s hnědými skvrnami se pyšní lilie cibulkonosná (L. bulbiferum). Pěstuje se k řezu a do trvalkových záhonů. Listopad je ideální měsíc pro výsadbu lilií (výjimkou jsou lilie bělostná a lilie tygrovaná , které se sázejí nejpozději v září). Výsadba lilií Vykopejte výsadbovou jámu hlubokou asi cm.


Lopatkovec, alstromérie a kaly obsahují oxaláty, které způsobují drobné známky, jako je podráždění tkání úst, jazyka, hltanu a jícnu. Veterinární informační služba pro jedovaté látky (The Veterinary Poisons Information Service, VIPS) je mezinárodně uznávanou organizací sídlící v Londýně. I když se VIPS přímo zabývá pouze dotazy, které jim kladou veterináři (nikoliv majitelé domácích zvířat), na jejích stránkách je řada užitečných informací. Také z toho důvodu zahrádkáři nepěstují lilie příliš dlouho – a to zhruba šedesát let.


Není třeba zdůrazňovat, že je naprosto nezbytné vědět, které rostliny mohou vašemu psovi ublížit.

Rostliny, které mohou u psů vyvolat otravu. Lipie citronová, Aloisie Kč. Lomikámen arendsův ´Schneeteppich´ Kč. Lupina mnoholistá ´Lupini Pink´ Kč.


Botrychium, narcis, řeřicha, lilie (jedovatá), svlačec, pelyněk (jedna z hořkých léčivých bylin Bible – obsahuje Artemisii, která je základem absintu). Nádherně červená lilie rozzáří každou zahrádku či balkón. Mnozí pěstitelé se milně domnívají, že její pěstování je náročné, a proto si raději odepřou potěchu z její krásy a vůně. Ale nemá s lilií (ani tygrovanou, ani jinou) nic společného, je to zcela nepříbuzné, jen mají trochu podobnou stavbu květu. Wörter vor und nach tiger lily.


Květy sestavené podle vzorce. Obrovské červené květy nezůstanou bez povšimnutí! Jedná se o asijský typ lilie, dosahující výšky kolem cm. Krásné sněhobílé květy lilie potěší snad každého pěstitele. Muscari ) pěstované druhy jsou nízké cibuloviny, kvetoucí většinou v jarních měsících hrozny kulovitých zvonečků modré nebo bílé barvy, jsou celkem nenáročné, odolné.


Pěstování lilií není vůbec náročné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky