čtvrtek 11. dubna 2019

Jak změřit ph vody

Nabereme vodu z bazénu do nádobky testeru. Vložíme tabletku Red Phenol. Odečteme hodnotu pH na stupnici. Ke snížení pH užíváme v růstové fázi rostliny kyselinu dusičnou nebo v květové fázi rostliny kyselinu fosforečnou.


Zároveň s měřením pH se zaměříme na solární ohřevy vody v bazénu.

Prosím poraďte jak pokud možno bez práce změřit ph vody v akvárku. Díky Doplňuji: A taky jak změřit tvrdost. Nejjednodušším způsobem, jak změřit pH ve vodě je pomocí elektronického či digitálního testeru: vidlice testeru stačí vložit do vody a míchat – a to je vše. Pak už jen stačí počkat, až zařízení pípne a ukáže Vám výslednou hodnotu. Hodnota pH je faktor, s jehož pomocí posuzujeme kvalitu vodu v bazénu.


Jenom se musí dodržet přesný postup míchání jinak to občas ukáže nesmysly. Osobně nemám zkušenosti s ION sondou,ale nevím jak to bude s přesností po nějaký době používání. Než budeme měřit, pojďme se nejdříve podívat, co je vlastně tvrdost vody samotná a co ji způsobuje.

Princip testu je následující: do vzorku testované vody přidáme určené množství činidla (obvykle určitý počet kapek), zamícháme a ve správnou dobu srovnáme zabarvení vzorku s přiloženou barevnou stupnicí. Provedení testu je jednoduché, je ale třeba vědět, že hodnota pH může během dne kolísat – viz COve vodě – a opakovaný test je tedy nutné provádět ve stejnou denní dobu. Vypovídá o tom, kolik vápníku, obvykle ve formě uhličitanu vápenatého, se nachází v půdě.


Pro kontrolu ale pH papírky postačují. Prakticky existují způsoby, jak lze změřit pH vody. Nejvíce asi záleží na tom, jak často budete hodnoty měřit.


Když to bude skoro každý den, tak už se vyplatí zainvestovat do elektronického testeru pH. Pro udržování kvalitní vody v bazénu si vystačíte s kapkovým nebo tabletovým testerem (není potřeba měřit tak často). Právě pH prostředí je hlavním indikátorem kvality vody a možnosti jejího pozitivního ovlivnění. Proč tedy pH měřit a jakým způsobem tak činit?


To vám prozradíme v následujících řádcích. Z kohoutku nám teče obvykle voda s pH okolo hodnoty nebo lehce vyšší. Nejpřesnější měření je měření elektronické.


Ze vzorků vyschlé půdy se připraví smícháním s destilovanou vodou suspenze, která se nechá jeden den odležet a poté se v ní měří pH pomocí přístroje pH -metru. H vody nám určuje, jak moc je voda kyselá. Jak tedy zjistit pH půdy?


Kyslost vody v akváriu může být také měřena elektronickými testery: pomohou vám pravidelně a snadno měřit hladinu pH ve vodě a moderní modely mohou být připojeny k počítači.

Jejich hlavní nevýhodou je však vysoká cena a nutnost provádět kalibraci neustále, takže by mělo být vždy k dispozici vhodné řešení pro kalibraci. Před každou úpravou vody je zapotřebí nejprve změřit hodnotu pH, která by se měla pohybovat v rozmezí od do 4. Skutečný stav zjistíte takzvaným kapkovým testerem. Při pH vyšším než se voda kalí a dostává mléčnou či světle šedivou barvu. Proto je třeba do bazénu přidat přípravek na snížení pH.


Pohybuje se v rozmezí – 1 kdy hodnoty pod značí kyselou reakci a hodnoty nad značí zásaditou reakci. Ideální hodnota pH vody v bazénu by se měla pohybovat v rozmezí mezi – 5. Jenom mám trochu obavy, jak moc se na tuto levnou hračku dá spolehnout. Schválně si zkus změřit pH destilované vody , měla by být 7. Případně to porovnat s dosavadními metodami. A konkrétně je to tak, že mám na chalupě v bazénku vodu s ph asi 6. Je to voda ze studny, čirá, jiskrná, nezkalená. Kvalitní bazénové testery pro měření pH , Cl a Br.


Nabízíme vám kapkový a tabletový bazénový tester pro přesné a rychlé provedení měření pH vody a. V zásadě platí pravidlo, že do pH je půda extrémně kyselá a naopak půda převyšující pH je extrémně alkalická. U neutrální půdy se pH pohybuje mezi hodnotami až 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky