pondělí 15. června 2015

Zelenina na grilování

Pokud v podstatě hne je to ideální teplota na prudké a rychlé grilování minutkového masa nebo zeleniny. Nejedná se ovšem o teplotu, kterou ukazuje teploměr ve víku grilu, to je zase něco jiného. Tady se zelenina opéká bez přiklápění a zavírání.


Máte rádí grilovanou zeleninu? Bojujete s tím, že se často spálí? Zkuste elektrický gril Tefal Optigrill - zdravé a chutné grilování.

Během grilování je ještě potírejte olejem, znovu zlehka osolte a opepřete. Grilování se těší své oblibě i díky tomu, že jídlu a stolování vůbec věnujeme pozornost, kterou mu ve všední dny mnohdy až hříšně odpíráme. Ať už oběd nebo večeře se u grilu promění ve společenskou záležitost. Na grilu se může plnit a zapékat nebo grilovat na plátky potíraná kořeněnou marinádou.


Vybrané druhy se grilují jen v celku, jak jsou jen potřené olejem, aby nedošlo ke spálení, jako příloha se takto grilují větvičky cherry rajčátek. Ochutnejte o nejlepší, co můžete na grilu připravit z kuřecího, vepřového i hovězího masa. Vyzkoušejte i recepty na grilovanou zeleninu, brambory.


Grilování je tedy přirozenou formou úpravy masa a hotový produkt je ideální, nedráždivou stravou, vhodnou při potížích žaludečních, jaterních a žlučníkových.

Navíc je tato strava poměrně chudá na kalorie a přispívá k vytvoření či udržení štíhlé linie. Bramborám dopřejte až minut. Měkká zelenina jako cuketa či houby jsou k ochutnání připravené v rozmezí 7-minut. Poté, co jste si vybrali zeleninu, dobře ji umyjte a nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka, proužky, měsíčky a naaranžujeme do pekáče nebo zapékací mísy.


Prošleháme dresink a zeleninu jím pokapeme a dáme grilovat. Zelenina se griluje většinou na nepřímém žáru – to znamená na okraji grilu a ne přímo nad rozžhavenými uhlíky. Přílohy k zelenině z grilu Pokud grilovanou zeleninu servírujeme jako hlavní jídlo a ne jako přílohu, stačí k ní jen pečivo, samozřejmě ideálně čerstvé.


Dáme na plech, rozložíme tymián, posypeme cukrem a poklademe kozím sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na grilu při 2°C asi minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Syrová zelenina na grilu byla pro nás tvrdá a není tak chutná. Při grilování zeleniny se fantazii meze nekladou.


Pokud zvládne i jinou tepelnou úpravu a je stále dobrá, určitě grilováním nešlápnete vedle. Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit. Na plech dejte nejdřív mrkev, pokapejte ji olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem.


Pak přidejte zbytek zeleniny, ochuťte ji bylinkami dle vlastního výběru, solí, pepřem a pokapejte olejem.

Přikryjte alobalem a pečte dvacet minut. Do marinád na sýry můžeme nakládat např. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání,aby vytekl, můžeme také grilovat.


Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy,ale také na maso. Délka grilování závisí na druhu zeleniny, který si vyberete. Možná vás překvapí, že zelenina tepelnou úpravou nepřijdete o cenné vitamíny a minerály.


Chcete se naučit, jak ovládnout svůj gril a vykouzlit na něm. Při slově grilování si většina lidí představí šťavnatý steak, klobásy či další masité pokrmy. Bylo by však velkou chybou omezovat grilování pouze na maso.


Výborná je totiž i grilovaná zelenina, která je navíc v letních vedrech pro naše tělo lehčí a vhodnější. Grilování masa a grilování vůbec je nejlepší, co nejen v létě můžete dělat ze svými přáteli a kamarády. Nejen masem je člověk při grilování živ. Aby zelenina byla křupavá a šťavnatá, ale zároveň ne spálená, je důležité rozpálit gril na vysokou teplotu. Gril rozehřejte na 230–3°C, zeleninu rozložte na rošt a grilujte z každé strany až minut.


Zeleninu negrilujte na přímém ohni, před vyjmutím z grilu ji nechte jen lehce ošlehnout plameny. Předehřát troubu na 250°C, vložit zeleninu včetně brambor, nakrájených třeba na čtvrtky, nebo malé,vše promícháme s kořením a pokapeme olejem. Osolíme, podlijeme jen po dně, ne víc. Pečeme asi minut pod poklicí do okamžiku, kdy zelenina zavoní! Odklopit poklici, nechat rychle vychladit.


Grilovana zelenina na panvy recepty, které budete milovat. Nové litinové nádobí Noral v naší nabídce. Na výběr ze spousty variant Do naší nabídky jsme nově zařadili litinové nádobí Noral.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky