čtvrtek 13. prosince 2018

Cizrnový humus

Recept na vynikající luštěninovou pochoutku k čerstvému tmavému pečivu nebo pita chlebu. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip.


S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky. Propláchneme ji, dáme do hrnce, ve kterém ji budeme vařit a necháme přes noc namočenou ve vodě.

Tradiční arabský pokrm připravený z cizrny. Cizrnový humus se sušenými rajčaty recepty, které budete milovat. V obchodech se dá koupit už hotový, ale proč si ho nepřipravit čerstvý doma podle své.


Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu v tlakovém hrnci asi hodinu. Cibuli nakrájíme na kostky a dáme osmažit na větší množství oleje (asi lžic) spolu ze solí do sklovata. Humus je pokrm z velmi vydatné luštěniny cizrny, čili římského hrachu.


Dnes však prožívá renesanci. Může se totiž pochlubit vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny.

Sýrová omáčka-základní recept. Hummus z instatní cizrnové mouky. Fondue sýrové - základní recept. Bulgur - základní recept. Výborná řecká pomazánka z cizrny.


Jednoduchá a výživná, skvělá k celozrnnému pečivu nebo krekrům. Jen nevím, proč dostala chudák takový název. Kdo ještě nikdy nezkusil hummus , má co napravovat.


Tahle zdravá pomazánka je skvělým zdrojem železa, proteinů a vlákniny. Na cizrnový humus si namočíme přes noc cizrnu a pak jí uvaříme do měkka. Můžeme také případně použít cizrnu sterilovanou. Poslední dobou se luštěninám dostává zasloužené pozornosti.


Je to cenný rostlinný zdroj bílkovin, který obsahuje i další zdraví prospěšné vitaminy a. Puberťáky a zaryté odpůrce rostlinné stravy sice název „ hummus “ vždy zaručeně pobaví, nás ostatní to ale od přípravy této super zdravé a přitom. Doprovází se čerstvou pitou. Tohle je základní recept, který je skvělý sám o sobě, ale dle nálady a příležitosti do něj můžete přidat vaše oblíbené ingredience.


Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme dohladka.

Lahodný cizrnový hummus Recept na cizrnový hummus i pro ty, kterým nedělá dobře česnek, který do tradičního hummusu patří. Kombinací luštěnin s celozrnnými obilninami se vytváří kompletní protein, který obsahuje všechny esenciální amino kyseliny a skvěle nahradí maso. Základem je uvařená cizrna a sezamová pasta tahini, kterou seženete v každé prodejně se zdravou výživou. Pak už jen stačí přidat česnek, olivový olej, citronovou šťávu a máte hotovo.


Já osobně přidávám ještě spoustu nakrájené petrželky, která mu dodá tu správnou chuť. Můj cizrnový hummus Už si asi nedokážu představit víkend bez arabské snídaně. Chvíle, kdy si sedneme, povídáme si, namáčíme si kousky chleba nebo zeleniny do hummusu a takhle snídáme až do doby, co se dopije poslední hrníček černého čaje, takže vlastně až do oběda.


Obsahuje také mnoho proteinů a vlákniny. Následující den ji v téže vodě vaříme přibližně hodinu, aby byla měkká. Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky